De Gemeenschap vzw is een erkend jeugdcentrum in het centrum van Sint-Niklaas. We zijn een volwaardig, hedendaags jeugdhuis voor en door kwetsbare jongeren. Wij zetten ons al jaren vrijwillig in. De oprichter Najim Kaldoun is opgegroeid zonder het jeugdwerk te kennen. Tijdens zijn studententijd ging hij in een grootstad studeren en kwam hij al snel voor de eerste maal in aanraking met het jeugdwerk. Hij vond het zeer jammer dan een grote groep jongeren nooit in aanraking komen met het jeugdwerk en dit in een centrumstad en rondom. Zonder teveel te zagen en klagen bracht hij een groep jongeren samen bestaande uit voornamelijk leerkrachten uit in opleiding om het heft in eigen handen te nemen en zelf een vereniging op te starten.

Na jaren ons vrijwillig in te zetten kregen we een erkenning als jeugdhuis. Dit was een primeur aangezien wij het enige erkend jeugdcentrum in de hele regio (waasland, lokeren, hamme, temse,..) opgericht door jongeren met een migratie-achtergrond zijn. Sindsdien gaan wij al jaren met vele (meer dan 100)  jongerenvrijwilligers aan de slag om een breed aanbod te voorzien.

Wij hebben dan ook een unieke werking uit de grond gestampt. Dit komt onder andere dankzij het veelzijdig aanbod en een nauwe samenwerking met lokale actoren. We bieden ondersteuning en voorzien huiswerkbegeleiding, taalklassen en wiskundeklassen(latijn, Duits, Frans en Nederlands) die gegeven worden door derde graad leerlingen onder begeleiding van de verantwoordelijken, stille studieruimte tijdens examens, hulp bij sollicitaties, maandelijkse praatnamiddagen over thema’s waarmee jongeren geconfronteerd worden (onder begeleiding klinisch psycholoog), uitstappen tijdens weekend en vakantieperiodes, jaarlijks tweemaal op kamp naar de Ardennen/Kasterlee, wekelijkse sportactiviteiten met ons eigen zaalvoetbalploeg,  activiteiten voor de kleinsten (prinsessendag, pijamadag, knutselnamiddagen, kookworkshop…), onze jongeren nemen deel aan inspraak-activiteiten van het stadsbestuur en aan sociale actiemomenten (zoals een vrouwenbrunch tijdens de vrouwendag), stadsdiensten doen beroep op onze pool van jongerenvrijwilligers, dialoogtafels, jaarlijks staan wij met de jongeren op de vredefeesten en we organiseren ook wekelijkse instuifmomenten waar jongeren na school langskomen om iets te drinken en zonder verplichtingen kunnen netwerken.

Onze missie is om een centrum te zijn waar jongeren samenkomen en alles vinden dat te maken heeft met hun leefwereld. Waar jongeren samen kunnen zijn en zonder verplichtingen kunnen chillen alsook waar jongeren kunnen deelnemen aan zowel competentieverwervende alsook ontspannende activiteiten.